Diabetestyypit

Minulla on yliopistollisen sairaalan erikoislääkärin diagnosoima 1-tyypin diabetes. Olen saanut remissioni kestäessä kuulla lukuisia kertoja arveluja, että diagnoosini olisi väärä. Tautini puhkeamiseen liittyneet erityispiirteet huomioon ottaen ei ole kuitenkaan pienintäkään epäillystä siitä, etteikö kyseessä olisi 1-tyypin diabetes;

Loppukesästä 2011 sairaalaan joutuessani:
-erittäin korkea HbA1c (pitkäaikainen verensokeri)
-erittäin korkea paastoverensokeri
-erittäin korkeat GAD-vasta-aineet (kertoo, että kyseessä autoimmuunisairaus-> DM1)
-erittäin matala C-peptiditaso (mittaa insuliinintuotantoa)
-nopea laihtuminen, janontunne ym. DM1:n puhkeamisen oireet

Mikä DM?
Diabetes mellitus (lat.)
läpivirtaus, makea kuin hunaja.

Eri diabetestyypit (lähde: terveyskirjasto.fi)

Diabetesta tunnetaan useita eri tyyppejä. Päätyypit ovat tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes. Eri tyyppien rajat eivät ole selkeät, joillakin potilailla todetaan molempien tyyppien piirteitä.

Tyypin 1 diabetes ("nuoruustyypin diabetes") johtuu siitä, että haiman insuliinia tuottavat solusaarekkeet hiljalleen tuhoutuvat autoimmuuni-ilmiön seurauksena (ks. «Autoimmuunisairaudet»3). Seurauksena on insuliinin puute, jonka vuoksi verensokerin määrä suurenee. Edelleenkään ei tiedetä, mikä aiheuttaa solusaarekkeita tuhoavan autoimmuuni-ilmiön. Insuliinin puutteen vuoksi hoitona tarvitaan alusta lähtien insuliinipistoksia.

Sairastumiseen vaikuttaa perinnöllinen taipumus. Jos sisaruksella on typin 1 diabetes, muiden lasten vaara saada sairaus on 6 prosenttia (6 sadasta). Jos isällä on diabetes, lapsen riski saada sairaus 20-vuoteen menessä on 8 prosenttia (8 sadasta), jos äidillä on diabetes, riski on 5 prosenttia (5 sadasta).

Tyypin 2 diabeteksessa esiintyy jo vuosia ennen sairastumista insuliinin tehottomuus eli insuliiniresistenssi. Se tarkoittaa, että insuliinin säätelemä sokerin (glukoosin) siirtyminen verestä soluihin on häiriintynyt. Jotta sokeri siirtyisi soluihin, haima joutuu tuottamaan insuliinia tavallista enemmän. Ajan mittaan haiman insuliinia valmistavat solut väsyvät, minkä seurauksena verensokeri nousee, ja diabetes puhkeaa. Insuliinin tuotanto heikkenee edelleen vuosien kuluessa, jolloin jossain vaiheessa hoidoksi tarvitaan myös insuliinia.

Noin kolmasosalla ihmisistä on perinnöllinen taipumus tyypin 2 diabetekseen. Pelkkä perinnöllinen taipumus johtaa harvoin diabetekseen, jos henkilö säilyy normaalipainoisena ja liikunnallisena. Taipumus voi muuttua diabetekseksi lihomisen, etenkin keskivartalolihavuuden (ks. «Vyötärölihavuus (keskivartalolihavuus, omenalihavuus)»4), ja vähäisen liikunnan vuoksi. Keski-ikäisillä ihmisillä, joilla on 15 kiloa tai enemmän ylipainoa, vaara sairastua diabetekseen on ainakin 10–20-kertainen normaalipainoisiin verrattuna.

Raskausdiabetes (gestaatiodiabetes, ks. «Raskausdiabetes»5) tarkoittaa veren sokeripitoisuuden suurenemista raskauden aikana. Verensokeri normaalistuu synnytyksen jälkeen, mutta 10 %:lle (10:lle sadasta) puhkeaa tyypin 1 diabetes. Jos ennalta ehkäiseviin toimiin (laihdutus, liikunta) ei ryhdytä, 30 %:lle (30:lle sadasta) myöhemmin tyypin 2 diabetes.

MODY ("aikuistyypin diabetes nuorena" eli "maturity-onset diabetes in the young") on perinnöllinen diabetestyyppi, jota esiintyy alle 5 %:lla diabeetikoista. Sairaus periytyy vallitsevasti, joten jos toisella vanhemmista on sairaus, puolet lapsista perii sen. Nimensä mukaisesti se alkaa nuorella iällä, usein jo teini-iässä. Potilaat ovat yleensä normaalipainoisia. MODYa on montaa eri tyyppiä. Yleensä verensokerit ovat vain lievästi kohonneet ja reagoivat hyvin suun kautta nautittaville diabeteslääkkeille. Jossakin MODY-tyypissä voidaan tarvita insuliinia myöhemmällä iällä.'

MODYn lisäksi tunnetaan muita perinnöllisiä diabetestyyppejä, jotka ovat hyvin harvinaisia.

Haimasairaudesta johtuva diabetes. Insuliinia tuottavat saarekesolut sijaitsevat haimassa, joten haimasairaudet voivat häiritä niiden toimintaa. Tällaisia haimasairauksia ovat esimerkeiksi sappikivitaudin tai runsaan alkoholin käytön aiheuttama haimatulehdus (ks. «Haimatulehdus»6), kasvaimet ja raudan kertymäsairaus (ks. «Hemokromatoosi (raudankertymäsairaus)»7). Diabeteksen syy on vaihtelevan asteinen insuliinin puutos ja hoidoksi tarvitaan tabletteja tai insuliinia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti